ancient greek column Φορολογία Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων

Με το νόμο 4172/2013 (Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος – Κ.Φ.Ε.), αποσαφηνίζεται πως ο φορολογικός κάτοικος Ελλάδας θα πρέπει να κάνει δήλωση φορολογίας εισοδήματος στην Ελλάδα, όπου θα δηλώνει και τέλος θα φορολογείται για το παγκόσμιο εισόδημα του, στην Ελλάδα. (Αρ.3 παρ.1).

Πότε θεωρούμαι ότι είμαι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας;

Η απάντηση βρίσκεται στο άρθρο 4 του Κ.Φ.Ε. όπου και αναλύεται ο όρος “φορολογική κατοικία” και μεταξύ άλλων γίνεται και η παρακάτω αναφορά:

“Ένα φυσικό πρόσωπο είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας, εφόσον:
α) έχει στην Ελλάδα τη μόνιμη ή κύρια κατοικία του ή τη συνήθη διαμονή του ή το κέντρο των ζωτικών του συμφερόντων, ήτοι τους προσωπικούς και οικονομικούς δεσμούς του ή
β) είναι προξενικός, διπλωματικός ή δημόσιος λειτουργός παρόμοιου καθεστώτος ή δημόσιος υπάλληλος που έχει την ελληνική ιθαγένεια και υπηρετεί στην αλλοδαπή.”

Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος

Ο φορολογούμενος θα πρέπει να κάνει δήλωση φορολογίας εισοδήματος σε ετήσια βάση, όπου θα δηλώσει το εισόδημα που αποκόμισε κατά το δηλούμενο φορολογικό έτος. Σύμφωνα με το άρθρο 8 του νόμου το φορολογικό έτος ταυτίζεται με το ημερολογιακό έτος, επίσης γίνεται ρητή αναφορά πως ένα φορολογικό έτος δεν μπορεί να υπερβαίνει τους δώδεκα (12) μήνες.

Σε πρακτικό επίπεδο από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι εάν κάποιος είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας και έχει έσοδα από ενοίκια από ακίνητα τα οποία είναι στο εξωτερικό (εισόδημα από το εξωτερικό), τότε αυτό θα πρέπει έπειτα από συγκεκριμένη διαδικασία, να δηλωθεί και στην Ελλάδα.
Σ’ αυτές τις περιπτώσεις ανάλυση των διαδικασιών και εξατομίκευση των περιπτώσεων βρίσκουμε στις εκάστοτε εν ισχύ Συμβάσεις Αποφυγής Διπλής Φορολογίας (Σ.Α.Δ.Φ.) – που έχουν υπογραφεί μεταξύ Ελλάδας και του κράτους που έχουμε το εισόδημα. Αν και δεν είναι ο κανόνας τις περισσότερες φορές συναντάμε την φιλοσοφία της δυνατότητας έκπτωσης του φόρου που έχει πληρωθεί στο εξωτερικό για το εν λόγω εισόδημα, όταν θα κάνουμε την δήλωση στην Ελλάδα. Η έκπτωση του φόρου βέβαια – και λογικό είναι – δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από τον αναλογούντα φόρο της Ελλάδας.

Διάκριση εισοδημάτων ανά κατηγορία προέλευσης

Τέλος, αναφέρουμε ότι ο φορολογικός νόμος στο άρθρο 7 κάνει την παρακάτω κατηγοριοποίηση για τα εισοδήματα:

“Ο Κ.Φ.Ε. διακρίνει τις ακόλουθες κατηγορίες ακαθάριστων εισοδημάτων:
α) εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις,
β) εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα,
γ) εισόδημα από κεφάλαιο (μπορεί να είναι μερίσματα – τόκοι – δικαιώματα)
δ) εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου.”


Το παρόν έντυπο περιέχει ενημερωτικές πληροφορίες γενικού χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να λαμβάνεται ως μια ενδελεχής έρευνα η οποία να λειτουργήσει ως μοχλός λήψης αποφάσεων. Το λογιστικό γραφείο Lerounis δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε ζημιά υποστεί οποιοσδήποτε από τη χρήση αυτού του υλικού. Για συγκεκριμένα θέματα, εξατομικευμένες επιλογές και λύσεις θα πρέπει να υπάρχει πάντα η συμβολή και η συμβουλή ενός επαγγελματία συμβούλου επιχειρήσεων. © 2020 | lerounis.gr