Παρακάτω σας έχουμε μερικές ερωτήσεις που ίσως έχετε θέσει και εσείς στον εαυτό σας.

bitcoi-tax-greece

Cryptocurrencies, a new era for currency as we know it so far

 

Είναι τα κρυπτονομίσματα το νέο μέσω συναλλαγών ή είναι μια “νέα μόδα” που θα παρέλθει;
Αγόρασα bitcoins, πρέπει να ενημερώσω τον λογιστή μου;
Φορολογούνται τα κρυπτονομίσματα;
Έχω ανταλλάξει ευρώ με κρυπτονομίσματα πρέπει να τα δηλώσω στη φορολογική μου δήλωση;
Αγόρασα NFTs και τα πούλησα, αυτή η πράξη φορολογείται;
Η εταιρεία μου αγόρασε bitcoins με σκοπό την επένδυση και αποσκοπώντας στο μακροχρόνιο κέρδος πως θα πρέπει να το χειριστώ λογιστικά και φορολογικά;

Στο άρθρο που ακολουθεί προσπαθήσαμε να θέσουμε τις βάσεις για να απαντήσουμε στα παραπάνω ερωτήματα αλλά και σε μερικά ερωτήματα ακόμα.

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερο ακούμε ή διαβάζουμε για τον όρο “κρυπτονόμισμα”. Το πιο γνωστό και διαδεδομένο ψηφιακό νόμισμα σε ολόκληρο τον πλανήτη είναι αναμφίβολα το “Bitcoin”, με το αμέσως επόμενο να είναι αυτή τη στιγμή το “Ethereum” και να έπονται χιλιάδες άλλα ψηφιακά νομίσματα. 

Αυτό που πριν μερικά χρόνια ήταν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, φαίνεται να επιβεβαιώνεται όσο περνούν τα χρόνια και η ψηφιοποίηση όλων των πραγμάτων να γίνεται ολοένα και πιο έντονη. Μεγάλες εταιρείες δέχονται πλέον να πληρωθούν σε “bitcoins”. Ευρωπαϊκές χώρες μέσω του τραπεζικού τους συστήματος αναζητούν τρόπους ελέγχου και προσδιορισμού του πλαισίου βάσει του οποίου θα γίνεται ευρεία χρήση. Ζητούμενο, είναι να θεωρηθούν τα κρυπτονομίσματα – “cryptocurrencies”  ως ένα κανονικά θεσμοθετημένο μέσω συναλλαγής, όπου θα μπορούν όλοι χωρίς φόβο ή ρίσκο να τα χρησιμοποιούν.

Εταιρείες και φυσικά πρόσωπα, ερευνούν τρόπους με τους οποίους θα “εκμεταλλευτούν” και θα κερδίσουν από αυτή τη νέα ψηφιακή τάση στις συναλλαγές.

Ήδη λειτουργούν στην Ελληνική αγορά ATMs για κρυπτονομίσματα όπως τα bitcoins κ.α.

Η επένδυση σε κάτι τόσο τεχνολογικά εξελιγμένο όπως και πολύπλοκο, μόνο χωρίς ρίσκο δεν μπορεί να θεωρηθεί. Παρ’ όλα αυτά, ο κόσμος παγκοσμίως που φαίνεται να είναι διατεθειμένος να αναλάβει αυτό το ρίσκο ολοένα και πληθαίνει.

Πως μπορώ να αγοράσω bitcoins;

Η παραγωγή των νομισμάτων γίνεται με τη χρήση πολύ ισχυρών υπολογιστών που εργάζονται σε ένα δίκτυο παραγωγής ψηφιακών νομισμάτων, γίνεται δηλαδή το λεγόμενο mining. Οι υπολογιστές δουλεύουν και παράγουν (εξορύσσουν) τα bitcoins επαληθεύοντας συναλλαγές και γράφοντας τις συναλλαγές αυτές σε blocks. Όσο δουλεύουν και επαληθεύουν συναλλαγές το ένα block συνδέεται με το άλλο και έτσι δημιουργείται μια αλυσίδα από blocks ή αλλιώς το blockchain. Όσο περισσότεροι υπολογιστές εργάζονται σε αυτή την αλληλουχία των συναλλαγών τόσο περισσότερο ασφαλείς είναι οι συναλλαγές. Το χαρακτηριστικό αυτής της τεχνολογίας είναι ότι όταν παραχθεί ένα γεγονός, δεν επιδέχεται τροποποιήσεις ως προς το ιστορικό της. 

Εάν κάποιος δεν παράγει bitcoins μπορεί να τα αποκτήσει μέσω ψηφιακών πορτοφολιών (digital wallets), δίνοντας ευρώ ή δολάρια κ.τ.λ.. Μέσω των ψηφιακών πορτοφολιών μπορεί κάποιος να αγοράσει την αντιστοιχία ευρώ σε οποιοδήποτε ψηφιακό νόμισμα επιθυμεί.

Η μετατροπή ή η αγορά είναι πιο απλές μέθοδοι από την παραγωγή (εξόρυξη) κρυπτονομισμάτων. Αυτό όμως που είναι δύσκολο και σε κάποιες περιπτώσεις δεν έχει επαρκώς διευκρινιστεί, είναι η καλπάζουσα τεχνολογία που πρέπει να ερμηνευτεί με λογιστικούς κανόνες ή φορολογικούς νόμους, είτε πρόκειται για φυσικά είτε για νομικά πρόσωπα.

Αγόρασα bitcoins και επένδυσα σε NFTs

Ένας άλλος όρος που θα δούμε μπροστά μας όταν ψάξουμε να μάθουμε για τα κρυπτονομίσματα είναι ο όρος “NFT”. Πρόκειται για τα αρχικά των λέξεων “Non Fungible Token” ή σε ελληνική μετάφραση “Μη ανταλλάξιμο διακριτικό” ή “Μη ανταλλάξιμο κρυπτοπαραστατικό”. Μπορεί να πρόκειται για μια εικόνα, για ένα video, ένα τραγούδι ή μια εικόνα gif κ.τ.λ.. Τα NFTs είναι δομημένα και αυτά σε τεχνολογία blockchain όπως επίσης και αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως επενδυτικά αγαθά ή ως ένα μέσο για την επίτευξη κέρδους. 

Η φορολογική αντιμετώπιση των bitcoins.

Φυσικά Πρόσωπα

Τα κρυπτονομίσματα φορολογικά αντιμετωπίζονται ως επενδυτικά αγαθά και φορολογούνται με τις διατάξεις του άρθρου 42 του Ν.4172/2013 – Μεταβίβαση τίτλων και υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου. Ο φορολογικός συντελεστής ορίζεται από το άρθρο 43 του ίδιου νόμου.

Νομικά Πρόσωπα – Εταιρείες

Οι επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα από εταιρείες χρειάζονται ιδιαίτερο λογιστικό χειρισμό όπως και  σαφή απόφαση από την διοίκηση της εταιρείας. Σχετική η απόφαση του ΣΛΟΤ (104-27/02/2018). Η απόφαση της διοίκησης έχει να κάνει με το εάν η χρήση τους πρόκειται να είναι ως ένα επενδυτικό μέσω, αποσκοπώντας στην μελλοντική απόκτηση κέρδους (άυλο περιουσιακό στοιχείο ενεργητικού) ή αν θα είναι ως μια παράλληλη εμπορική δραστηριότητα της εταιρείας με σύνηθες την αγορά και την πώληση τους. Στην τελευταία περίπτωση θεωρείται και αντιμετωπίζεται λογιστικά ως απόθεμα. Στο νομικό πρόσωπο το όποιο κέρδος προκύπτει θα πρέπει να θεωρηθεί ότι προέκυψε μέσα από την εμπορική δραστηριότητα της εταιρείας και ως τέτοιο να φορολογηθεί.

Τι περιμένουμε στο μέλλον;

Τα επόμενα χρόνια περιμένουμε να δούμε να επαληθεύεται η χρήση των κρυπτονομισμάτων ως ευρέως διαδεδομένος τρόπος πληρωμής. Επίσης, περιμένουμε να δούμε ένα σαφές και ξεκάθαρο φορολογικό και λογιστικό πλαίσιο λειτουργίας. Τα επόμενα χρόνια και όσο ο κόσμος ασχολείται με την νέα αυτή τεχνολογία περιμένουμε να δούμε τα κρυπτονομίσματα να παίζουν κυρίαρχο ρόλο στις καθημερινές μας συναλλαγές. Είτε αυτό μπορεί να αποκαλείται bitcoin, είτε είναι ένα ψηφιακό ευρώ, ψηφιακό δολάριο ή γιεν. 

Όλοι οι παραπάνω όροι είναι πολύ νέοι. Επίσης, ως καινούριες μέθοδοι επένδυσης ή αποταμίευσης, σίγουρα αντιμετωπίζονται από πολύ κόσμο (και ίσως όχι άδικα) με σκεπτικισμό. Η πολυπλοκότητα του περιβάλλοντος στο οποίο υπάρχουν και λειτουργούν είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά τους. Η έκρηξη της ζήτησης τα τελευταία χρόνια και το ενδιαφέρον των ανθρώπων για να κατανοήσουν κάτι τόσο τεχνολογικά εξελιγμένο όσο και ξένο με τα όσα μέχρι σήμερα γνωρίζαμε επίσης είναι ένα χαρακτηριστικό. Το σίγουρο σε όλα τα παραπάνω είναι πως μόνο ο χρόνος θα μας δείξει εάν θα είναι το επόμενο ευρέως αποδεκτό μέσω συναλλαγής ή απλά ένα μέσω συναλλαγής που θα ξεφουσκώσει και θα χρησιμοποιείται μόνο από εταιρείες τεχνολογίας.

Το παρόν έντυπο περιέχει ενημερωτικές πληροφορίες γενικού χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να λαμβάνεται ως μια ενδελεχής έρευνα η οποία να λειτουργήσει ως μοχλός λήψης αποφάσεων. Το λογιστικό γραφείο Lerounis δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε ζημιά υποστεί οποιοσδήποτε από τη χρήση αυτού του υλικού. Για συγκεκριμένα θέματα, εξατομικευμένες επιλογές και λύσεις θα πρέπει να υπάρχει πάντα η συμβουλή ενός επαγγελματία συμβούλου επιχειρήσεων. © 2022 | lerounis.gr

28/04/2022

Νίκος Λερούνης,

τ.Ορκωτός Ελεγκτής – Λογιστής Α’ Τάξης
MSc Εφαρμοσμένη Ελεγκτική και Λογιστική, ΕΚΠΑ
Μέλος: Ο.Ε.Ε. – Σ.Ο.Ε.Λ..